Vorige editie

Elke twee jaar gaat de Nationale Duurzame Huizen Route op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Huiseigenaren melden hun woning aan, waarna het publiek en een deskundig jury de woningen beoordeelt. Dit jaar is de derde editie van de verkiezing. De vorige edities vonden plaats in 2018 en 2020.

Verkiezingsevenement

De landelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens een verkiezingsevenement. In 2020 vond deze online plaats vanwege het coronavirus. In 2018 verzamelde alle genomineerden zich bij de Apenheul in Arnhem:

Eerdere winnaars

Voor elke editie wordt een deskundige jury samengesteld. Deze bestond in 2020 uit hoogleraar Ad Straub (TU Delft), Adviseur Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs), Marketeer Linda van Dongen (de Volksbank), weerman Gerrit Hiemstra (NOS) en programmadirecteur Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken). Zij beoordeelden de aanmeldingen en nomineerden op 14 oktober per categorie zeven woningen.

Publieksverkiezing

In 2024 wordt voor het eerst in alle twaalf provincies van Nederland een publiekswinnaar gekozen. Tijdens de tweede editie (2020) vond de publieksverkiezing alleen in Drenthe, Frysân, Gelderland en Zeeland plaats. Miriam van Dijk uit Paterswolde (provincie Drenthe) had de meeste stemmen: Bij de bouw was het voor haar belangrijk om het huis zo simpel, maar duurzaam mogelijk te maken: 'Wat je niet hebt, hoef je ook niet te verwarmen en te onderhouden.'

De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door:

provincie flevolandgemeentenprovincie gelderlandbizafryslandrenthegemeenten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates over de verkiezing!